Belgen pakken dubbel goud in WK Australië

Adelaide, Bridgestone World Solar Challenge

Maandag 30 oktober - Naast hun wereldtitel in de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens, nemen de Belgen ook de innovatieprijs mee naar huis. Deze prijs krijgen ze voor hun roterende vin waarmee de wagen stabieler rijdt en minder energie verbruikt. Mede dankzij dit vernuftig ontwerp, kwam het Innoptus Solar Team als eerste aan in Adelaide en zijn ze voor de tweede keer op rij wereldkampioen.

Innovatie

De studenten van de KU Leuven baseerden zich voor het ontwerp op een haaienvin. De Belgen implementeerden de eerste versie van hun vin reeds op de voorloper van de hun huidige zonnewagen. Na dit succesvol proefproject begonnen de studenten aan het ontwerp van hun nieuwste zonnewagen, de Infinite. De teamleden verbeterden het ontwerp, en zorgden ervoor dat de vin kan roteren om steeds in de meest optimale positie te staan.

Zeilen op de wind

De vin laat de studenten toe om optimaal gebruik te maken van zijwind. Door hun vin uit te klappen wordt de zonnewagen vooruitgeduwd en kunnen ze als het ware 'zeilen op de wind'. Hierdoor verbruikt de wagen minder energie en kunnen ze sneller rijden.

"Door de vin kunnen we ervoor zorgen dat de wagen kan zeilen op de wind. De wagen gebruikt hierdoor minder energie waardoor we sneller kunnen rijden."
Vincent Mertens (23, Heist-op-den-Berg), Aerodynamisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team

Het is niet enkel de energiebesparing die de studenten een competitief voordeel oplevert. Dankzij de vin rijdt de wagen stabieler bij zijwind. Tijdens het wereldkampioenschap heeft de zonnewagen hierdoor zijn snelheid kunnen behouden waar andere teams hun wagen moesten vertragen.

"De vin zorgt voor extra stabiliteit. Hierdoor hebben we tijdens de wedstrijd onze snelheid kunnen behouden waar andere teams moesten vertragen. Op die manier hebben we onze voorsprong kunnen vergroten."
Mick De Zeine (23, Hoegaarden), Aerodynamisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team

Trots

De teamleden zijn ongelooflijk trots op hun prestatie. Ze hebben er de afgelopen 15 maanden hard voor gewerkt en plukken nu de vruchten hiervan. Voor de teamleden is het een droom die uitkomt dat ze naast de wereldtitel ook erkenning krijgen voor hun innovatief ontwerp.

"Als teamcoach ben ik enorm trots op wat de teamleden hier hebben neergezet. Naast de wereldtitel mogen ze ook de felbegeerde innovatieprijs mee naar huis nemen. Hiermee zetten we nogmaals de Belgische innovatie op de kaart."
Maarten Vanierschot, professor KU Leuven en teamcoach bij Innoptus Solar Team


Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x