Belgisch Solar Team eindigt op tweede plaats na bewogen eerste deelname aan Sasol Solar Challenge
Vandaag eindigde het Agoria Solar Team tweede in de Sasol Solar Challenge. Het is de eerste keer dat de studenten van de KU Leuven deelnamen aan deze wedstrijd. Na heel wat pech en een technisch defect aan hun batterij slaagden ze er alsnog in om op de tweede plaats te eindigen.
Bewogen eerste deelname
Het studententeam van de KU Leuven startte vorige week vrijdag aan hun tocht door Zuid-Afrika. Reeds de eerste dag sloeg het noodlot toe, door een onverwachte oneffenheid in de weg begon de zonnewagen te slippen en schraapte de zijkant tegen de grond. Het team kon de schade repareren maar verloor hierdoor heel wat kostbare kilometers. Op de laatste avond liep het zonnepaneel van de BluePoint Atlas schade op door een actie van een onervaren teamlid van een concurrerend team. De schade kon niet hersteld worden en het team moest starten aan de laatste etappe met een zonnepaneel dat niet optimaal functioneert. Ook kregen zowel de Belgen als de Nederlanders een straftijd van 10 minuten opgelegd. De voorbije dagen dreven ze elkaar, in de hevige strijd, tot de limieten en daar ondervinden ze vandaag de gevolgen van.
Tweede plaats na titanenstrijd
Ondanks alle eerdere tegenslagen kon het team vandaag starten aan de laatste etappe. Met een achterstand van slechts 10 kilometers op de koplopers beloofde het een bloedstollende eindetappe te worden. Helaas bleven de studenten ook vandaag niet gespaard van de problemen. Een plots opgedoken technisch defect aan hun batterij zorgde ervoor dat de studenten slechts aan verlaagde snelheid verder reden. Deze keuze werd gemaakt uit veiligheidsoverwegingen. Eén van de batterijcellen vertoonde een lagere spanning dan de rest van de cellen. Vanuit de volgwagen van de zonnewagen werden alle parameters van de batterij constant in de gaten gehouden om de veiligheid ten allen tijde te garanderen. Aan een verplichte stop kon de defecte cel verwijderd worden. Na deze ingreep konden de studenten verder rijden met een batterij met verminderde capaciteit.
De Belgen konden het de Nederlanders zeer moeilijk maken. Nadat ze een achterstand van meer dan 100 kilometer konden goedmaken stonden ze een tijd lang aan de leiding van het klassement. Maar door de verschillende tegenslagen konden ze de leiderspositie niet behouden. Het werd een kat-en-muisspel waarbij beide teams aan elkaar gewaagd bleken te zijn. Vandaag startte het Belgische team de laatste etappe met een achterstand van slechts 10 kilometer. Ze startte vanochtend vol goede moed aan deze inhaalrace. Het heeft helaas niet mogen zijn. Ondanks alle tegenslag zijn ze er wel in geslaagd om de wedstrijd alsnog uit te rijden en als tweede te eindigen. De teamleden zijn trots op de prestatie die ze konden neerzetten tijdens hun eerste wedstrijd in Zuid-Afrika. Het was een uitdagende en lange wedstrijd die zijn tol heeft geëist, maar we hebben veel geleerd. Met de ervaring die ze tijdens deze challenge opdeden starten de studenten aan de bouw van een nieuwe zonnewagen. Hiermee zullen ze volgend jaar deelnemen aan het wereldkampioenschap in Australië.